toggle menu

Toko Torarica

Specialist in olijfolies, chouriço, bonen en mais. Toko Torarica is een thuis voor alle Kaapverdianen van Rotterdam en ver daarbuiten.

Toko Torarica is een thuis voor de Kaapverdianen. Bijzonder want 42 jaar geleden begon het familiebedrijf als Surinaamse toko, de derde in Rotterdam. De markt veranderde en de familie Somaroe ging zich steeds meer specialiseren in verschillende soorten Portugese olijfolies en chouriço, bonen en mais. Daarmee werden ze de meest complete winkel voor de Kaapverdianen.

Een van de eerste dingen die opvalt als je Torarica binnenkomt, is het portret dat achter de toonbank hangt. Sunil: “Dat is mijn vader, hij overleed op 46-jarige leeftijd en waakt sindsdien over de winkel. Hij was heel erg geliefd bij de klanten. Ik was toen twintig en werkte al samen met mijn broer en moeder in de zaak, maar opeens moesten we het helemaal overnemen. Dat was een lastige tijd, maar we hebben het gered.”

Middellandstraat - Toko Torarica

Eigen toko
De familie Somaroe kwam uit Suriname naar Nederland toen Sunil vijf was. Zijn vader was zwaar suikerpatiënt en erg ziek. “Op aanraden van een oom zijn we naar Nederland gegaan. We kwamen bij familie in Leiden terecht en zijn daar altijd blijven wonen. Mijn vader was nog jong en wilde graag werken maar vanwege zijn gezondheid mocht hij niet meer aan de slag als automonteur. Via een familielid in Rotterdam kwam hij bij een toko terecht en een aantal jaren later begonnen mijn moeder en hij hun eigen toko, hier op deze plek. Dat is alweer 42 jaar geleden, mijn moeder is inmiddels tachtig.”

“Nog steeds staan we bekend als de ‘winkel van Opa en Oma’.”

Middellandstraat - Toko Torarica

Dois irmãos
Zijn ouders noemden hun zaak Torarica. Dat was in de 17e eeuw de hoofdstad van Suriname en is ook de naam van het bekendste hotel in Paramaribo. “Onze vaste klanten kennen de naam van onze winkel wel, maar nog steeds staan we bekend als ‘de winkel van Opa en Oma’. Of, toen mijn broer en ik hier met zijn tweeën in de zaak stonden, was het ook wel ‘dois irmãos’, de twee broers.”

Cachupa
Omdat er in de loop van de jaren steeds meer toko’s bij kwamen en iedereen in dezelfde vijver viste, besloot de familie het roer om te gooien. “We hadden een aantal Kaapverdiaanse klanten en mijn vader vroeg hen wat ze zoal aten. Zo kwam het dat we alles zijn gaan verkopen voor cachupa, het nationale gerecht van Kaapverdië, een stoofpot van mais en bonen, verfijnd met vlees, worst (chouriço) of vis. Toen mijn vader overleed, zijn we ons steeds verder gaan specialiseren. Ik durf wel te zeggen dat wij de meest complete winkel zijn voor de Kaapverdianen.”

Middellandstraat - Toko Torarica

“Het is fijn om te horen dat klanten onze winkel hun thuis noemen.”

Goede producten
De klanten Torarica komen werkelijk overal vandaan, zelfs uit Groningen, Frankrijk, Luxemburg. “Mijn beste maanden zijn december en de zomermaanden. Dan komen de vakantiegangers die worden meegenomen door hun familieleden bij wie ze hier op bezoek zijn. We hebben met veel van hen een hele goede band, bijna als familie. Het is fijn om te horen dat ze onze winkel hun thuis noemen. Ze komen hier voor de gezelligheid, voor een praatje en voor onze producten natuurlijk. Mijn vader zei altijd ‘Kaapverdianen willen goede producten, ook al zijn die een kwartje duurder’. Maar omdat we onze eigen import doen, zijn onze prijzen ook goed.”

Middellandstraat - Toko Torarica

“Van alle zeven olijfolies die ik verkoop, weet ik precies hoe ze smaken.”

Bom Dia
Bijna alles in de winkel importeert Sunil zelf uit Portugal. Hij stroopt het internet af op zoek naar mooie en goede Portugese producten. Als een proefzending aanslaat, bestel hij meer. “Dat gaat met hele pallets en die slaan we op in ons magazijn in de Spaanse polder.” Klanten komen specifiek voor de olijfolies van Sunil, een liefde die hij overhield aan een tripje naar Lissabon met zijn vrouw. “Ik kocht er een blik Bom Dia en dat vond ik zo lekker, dat ik toen ik terug was contact heb gelegd met de fabrikant. Een paar weken later verkochten we het in de winkel. Ik heb het mijn klanten wel moeten laten proeven hoor, want Kaapverdianen zijn erg gehecht aan een merk. En zo ben ik steeds verder op zoek gegaan naar goede olijfolie, ik heb inmiddels zeven verschillende soorten. Van alle zeven weet ik precies hoe ze smaken.”

Middellandstraat - Toko Torarica Middellandstraat - Toko Torarica