toggle menu

Toko Middelland

Manoy Sewkaransing

Al bijna 20 jaar is Toko Middelland een begrip op de Middellandstraat. Met héél veel groente vers uit Suriname zoals kouseband, sopropo, boulanger, antroewa en veel bladgroente zoals paksoi en tajerblad.

Het is altijd druk in de zaak en dat is niet gek, want bij Toko Middelland verkopen ze echt alles wat je maar nodig kunt hebben voor elk Surinaams gerecht. De eigenaar, meneer Garib, heeft het altijd druk met regeldingen buiten de winkel en is er daarom weinig. Manoy staat zo’n beetje elke dag achter de toonbank met het palmbladeren dakje.

Middellandstraat - Toko Middelland

“Wij zijn er om de klanten blij te maken.”

Hij werkt graag in de toko, de producten spreken hem aan en hij komt zelf uit Suriname. “We hebben alles uit Suriname, daarom hebben we ook veel vaste klanten. Als je je klanten vaak ziet, bouw je vanzelf een band op en begrijp je elkaar. Je hebt soms ook lastige klanten, maar dat hoort erbij. Wij zijn er om de klanten blij te maken.”

Middellandstraat - Toko Middelland

Kwaliteit is belangrijk
Veruit de meeste klanten komen uit de buurt, maar er zijn ook veel klanten die er echt voor omrijden om hier hun boodschappen te doen. “Op Zuid en in Capelle heb je ook wel Surinaamse winkels, maar wij hebben alles wat wij Surinamers gebruiken en heel veel verse producten. Het gaat gewoon om de kwaliteit en onze kwaliteit is altijd beter. Wij hebben héél veel groente vers uit Suriname, bijvoorbeeld kouseband, sopropo, boulanger, antroewa en veel bladgroente zoals paksoi en tajerblad. Tajerblad bijvoorbeeld groeit wel in Nederland, maar alleen heel even in de zomer, wij halen het dus uit Suriname. En als we een keer iets niet hebben, dan bestellen we het wel.”

Middellandstraat - Toko Middelland Middellandstraat - Toko Middelland

“Héél veel groente, vers uit Suriname.”

Koken in de winkel
Achterin de winkel is een klein keukentje waar het winkelpersoneel elke dag een potje kookt. In de winkel ruikt het heerlijk, Manoy vertelt dat ze net de rijst ‘gezet’ hebben, dat is de geur. “Dat geeft ook sfeer en wij kunnen tussendoor een hapje eten. We houden het simpel hoor, rijst, met vis of met vlees.”

Middellandstraat - Toko Middelland

“Ik hou wel tajerblad, maar ik eet liever kip.”

Zelf is Manoy geen groente-eter, maar koken doet hij wel in het keukentje. “Ik hou meer van vlees dan van groente, ik hou wel tajerblad, maar ik eet liever kip.” In de diepvries hebben we ook verschillende Surinaamse vis, meerval en kwie kwie, dat is een soort meerval met een pantser, echt iets wat wij Surinamers lekker vinden.”