toggle menu

O’Fa

Edgar Kerssenberg en Bojo John

Warme gerechten en snacks, gebak en drankjes zoals bojo, viadoe, abongra/kokos-koekjes, podosiri, koemboe en cassiri uit de traditioneel Surinaams-Creoolse keuken.

Bij O’Fa kun je genieten van de Surinaams-Creoolse specialiteiten van Bojo John. O’Fa is een klein afhaaltentje aan de 2e Middellandstraat waar elke dag weer andere specialiteiten op het menu staan. En dat is niet het ‘normale’ Surinaams maar traditioneel Surinaams-Creools. En dat is voor veel mensen een openbaring.

Wereldberoemd in Rotterdam
Het kleine afhaaltentje is bescheiden ingericht. Houten panelen decoreren de wanden, kassa en vensterbank. Een Surinaamse en Nederlandse vlag naast elkaar opgerold in een hoek, een aantal oude radio’s, wat planten en een regenboogkleurig bankje vullen de ruimte.

De geur van heerlijke kruiden is alles behalve bescheiden wanneer je binnenkomt. Vanaf 8 uur in de ochtend wordt hier gekookt. Bij O’Fa staat John Aaron achter de pannen. John werd in de jaren ’70 wereldberoemd in Rotterdam met de straatverkoop van zijn zelf gemaakt koeken zoals Fiadoe, bojo eksi koekoe en maizenakoekjes. Al snel werd zijn naam Bojo John. Inmiddels is John gestopt met de verkoop van koeken maar zijn broer verkoopt op zaterdag nog altijd koeken op de West-Kruiskade. John werkt sinds de start van O’Fa in de keuken.

Middellandstraat - O’Fa

"De Surinaams-Creoolse keuken is uniek"

Eigenaar Edgar Kerssenberg heeft bewust voor deze keuken gekozen om zich te onderscheiden van alle andere Surinaamse restaurants die zich voornamelijk richten op de Chinees/Javaans/Hindoestaanse keuken.

“Ik wist dat de vraag groot was, maar het aanbod was er niet. In mijn vriendenkring hadden we het er vaak over.” vertelt Edgar. Na 36 jaar gewerkt te hebben als ambtenaar heeft hij in 2017 de stap gemaakt om zelf aan deze behoefte te voorzien.

Middellandstraat - O’Fa

De menukaart is eenvoudig maar doeltreffend. Er is keuze uit een stuk of 8 gerechten waaronder kip-, vis-, en rundvlees,- en groentegerechten, een soep en een altijd variatie van Moksi Alesi. De Moksi Alesi is veruit het populairste gerecht. Vandaag wordt deze bereid met bitawiri, een ietwat bittere en zeer populaire Surinaamse groente.

“Binnenkort starten we met het serveren van broodjes. Maar niet de standaard Surinaamse broodjes die iedereen kent. Wij zullen onder meer broodjes met sardines, bokking, steak/ei/avocado en kokos serveren. De smaken die Surinamers van thuis kennen. Natuurlijk zal het bekende broodje kip kerrie niet ontbreken, “ aldus Edgar.

Middellandstraat - O’Fa

"Elke dag maken we alles vers. En op is op."

Elke ochtend worden de gerechten vers bereid. “De horeca inspectie kwam een keer langs en verbaasde zich erover dat we geen diepvries gebruikten. Bij ons is dat niet nodig, we halen elke ochtend alles vers, bewaren het in de koeling en wanneer het op is, is het op!”, vertelt Edgar.

Naast warme gerechten zijn ook traditionele snacks, gebak en drankjes zoals bojo, viadoe, abongra/kokos-koekjes, podosiri, koemboe en cassiri verkrijgbaar.

Een jaar na start heeft O’Fa een vaste kern van klanten die terugkomen. Edgar: “Ik heb bijvoorbeeld een klant die elke maandag uit Hilversum komt en een grote bestelling meeneemt voor zichzelf en haar buren en familieleden.”

Middellandstraat - O’Fa

West
Als jarenlange bewoner van Rotterdam-West was het voor Edgar alleen maar logisch om O’Fa in deze straat te vestigen. Edgar: “Ik ben als 19-jarige straatambtenaar begonnen op de Kruiskade en ik kan zeggen dat de straat een stuk verbeterd is ten opzichte van vroeger. Zo te zien zullen deze ontwikkelingen nog een flinke tijd doorgaan.”

Hoe gaat het?
Edgar vertelt dat O’Fa “hoe gaat het?” betekent in het Saramakaans, een creooltaal die is ontwikkeld door voormalige slaven, een groepering van het Marronvolk. De taal is afgeleid is van het Afrikaans, Portugees, Engels en Nederlands. Het logo van O’Fa, twee in elkaar verstrengelde hagedissen, staat voor eenheid. Het interieur is geïnspireerd door oude houten erfwoningen in Suriname. Edgar heeft een duidelijke visie voor O’Fa’s toekomst: “Er is onder mijn klanten een grote vraag naar zitplaatsen, dus in de nabije toekomst zullen wij verhuizen naar een grotere ruimte.” Ver zul je niet hoeven te zoeken, want Edgar is absoluut van plan om in deze straat te blijven. “Het Middellandplein zou perfect zijn,” aldus Edgar.

Middellandstraat - O’Fa Middellandstraat - O’Fa Middellandstraat - O’Fa Middellandstraat - O’Fa Middellandstraat - O’Fa Middellandstraat - O’Fa