toggle menu

Mina Juwelier

Haider al Keilani

Een kleine winkel met een opvallend breed assortiment aan goudsoorten en sieraden. Met een jonge goudsmid als ondernemer. Midden op de Middellandstraat vind je Mina Juwelier.

Goudsmid en eigenaar Haider al Keilani vindt het belangrijk dat er voor iedereen iets tussen zit. “In deze straat komen mensen van allerlei culturen en sieraden zijn voor iedereen. Europees, Oosters, Afrikaans, Hindoestaans… we bieden allerlei goudsoorten en sieraden aan. En als we een gewenst ontwerp niet in huis hebben? Dan maken we het in ons atelier.”

Familie
Net als de veel andere winkels in de straat is ook Mina Juwelier een familiebedrijf. Haiders opa en vader waren bekende Iraakse goudsmeden in Bagdad. Toen het gezin in 1994 naar Nederland verhuisde opende vader al Keilani vrijwel meteen een atelier in Arnhem, en later in 2005 de winkel aan de Middellandstraat. Een logische stap voor Haider om in de voetsporen te treden van zijn opa en vader. Hij studeerde in 2013 af voor goudsmid en nam meteen de zaak over van zijn vader. “Mijn liefde voor het vak begon vroeg. Als kind hielp ik mijn vader al met het repareren, gieten, afwerken en polijsten van sieraden, ondanks de levensgevaarlijk machines waarmee dat gebeurde. Toen wist ik dat dit mijn roeping was.”

Middellandstraat - Mina Juwelier

Ambacht
Vader en moeder al Keilani houden zich voornamelijk op de achtergrond, maar staan ook in de winkel en helpen wanneer dat nodig is. Als je de zaak binnenloopt voelt het alsof je de huiskamer van de familie binnengaat. Met een klein trappetje kom je uit op een vide waar een kleine zitkamer is gecreëerd. Vader en moeder al Keilani vertellen op de bank enthousiast over hun ambacht en de geschiedenis van de winkelstraat. Over de kosmopolitische samenstelling van de wijk, de authentieke winkels, én de nieuwe ontwikkelingen van de afgelopen jaren. Ze zijn blij dat de buurt steeds aantrekkelijker wordt voor een nog breder publiek. Achter de winkel vind je het atelier, waar Haider vooral na sluitingstijd nieuwe schetsen tekent en ontwerpen maakt. Hoewel sieraden tegenwoordig steeds vaker door machines worden gemaakt, hecht Haider juist veel waarde aan het in stand houden van het ambacht.

Ondertussen helpt zoon Haider vriendelijk de klanten die binnenlopen. “Als klanten even rond willen kijken, zetten wij een muziekje op. Als ze vragen hebben horen we het vanzelf. Vaak gaan ze toch nog vergelijken met andere winkels. Ik vind dat prima. Ik wil niet dat een klant zich opgelaten voelt. En ik weet dat ze altijd terugkomen. We staan namelijk bekend om onze kwaliteit, scherpe prijzen en vriendelijkheid.”

Middellandstraat - Mina Juwelier

“We vinden het belangrijk dat klanten terugkomen en ons aanbevelen bij anderen.”

Voor elk wat wils
Als je door de verschillende vitrines kijkt, valt meteen het veelzijdige aanbod op. Naast de tijdloze bedelarmband, klassieke collier, edelsteen ring vind je er ook trendy rosékleurige oorringen en vintage Maria kettingen. Die veelzijdigheid komt doordat Haider en zijn ouders nauw samenwerken, ideeën en inspiratie met elkaar delen. “We werken allemaal op hetzelfde niveau, maar hebben wel alle drie een eigen voorkeur. Mijn vader laat zich vooral inspireren door de Arabische stijl, mijn moeder juist Europees en ik vind het vooral leuk om bezig te zijn met wat jongeren mooi vinden en de nieuwe trends.” Voor elk wat wils. Haider speelt goed in op de ontwikkeling en veranderende samenstelling van de wijk rondom de Middellandstraat, en de potentie aan nieuwe klanten die dat met zich meebrengt.

Middellandstraat - Mina Juwelier

“Met ons kan je onderhandelen en we garanderen de beste prijs.”

Op de vraag hoe een traditionele sieradenwinkel in het digitale tijdperk overeind blijft, reageert Haider zelfverzekerd. “We hebben geen last van die verschuiving. Wel zien we dat klanten steeds vaker online op zoek gaan naar een sieraad en juwelier, maar wanneer ze daadwerkelijk overgaan tot aankoop, liever een fysieke winkel bezoeken waar je kunt passen en ziet hoe het er daadwerkelijk uit ziet. Daar komt bij dat het niet gebruikelijk is om kostbare sieraden per post te versturen. Dus dat gebeurt nauwelijks. Tegelijkertijd zijn we ons er wel van bewust dat het belangrijk is om online zichtbaar te zijn. Daarom werken we samen met een online branding & marketingbureau aan een nieuwe website en sociale mediastrategie.”

Middellandstraat - Mina Juwelier

De zaken gaan goed. “We denken aan uitbreiding, maar dan wel in de Middellandstraat. Hier gebeurt het nu. Er is veel ontwikkeling en bovendien komt 60% van onze klanten uit de wijk. Dat is de charme van de Middellandstraat; klanten zijn nog echt loyaal en komen dus vaak terug.”