toggle menu

Jeffang’s Beauty Supply

Stap binnen in de Nigeriaanse wereld van de geboren ondernemer Jeffrey. Hier vind je alles voor black hair, maar ook etenswaren uit Nigeria en andere Afrikaanse landen.

Jeffrey Ekhator is een geboren ondernemer, een doorzetter die het leven met een positieve blik bekijkt. Samen met zijn vrouw Fanisha runt hij al veertien jaar Jeffang’s beauty supply en sinds 2017 heeft hij op de Nieuwe Binnenweg restaurant d’Afrique. Hoe ze zover zijn gekomen, is een bijzonder verhaal.

Middellandstraat - Jeffang’s Beauty Supply

De winkel zelf is ook bijzonder, Fanisha werkt er als kapster en heeft veel ervaring met black hair. Daarnaast verkopen ze alles voor black hair, maar ook etenswaren uit Nigeria en andere Afrikaanse landen. Jeffrey: “We hebben veel typisch Nigeriaanse producten, bijvoorbeeld alle ingrediënten voor de Nigeriaanse soep egusi. Dat eet iedereen daar bijna dagelijks. We verkopen het vlees, de vis, de palmolie, de egusizaden, maar ook fufu, dat eet je erbij. Die producten kun je in de gewone supermarkt niet krijgen, maar bij ons wel.”

Egusi soep, of soupe d’egusi is een Nigeriaanse stoofschotel met vlees, vis, kruiden, verschillende groente, palmolie en gemalen meloenzaden de egusi-zaden.

Zijn klanten komen uit heel Rotterdam voor zijn producten. “Ze komen uit verschillende Afrikaanse landen, maar er komen ook Nederlanders die in Afrika zijn geweest. Die hebben geleerd hoe je egusi en fufu moet klaarmaken en willen het thuis proberen. We hebben ook veel klanten van de Antillen, uit Suriname en Marokko die speciaal voor onze haarcrèmes en haarlotions komen.”

Middellandstraat - Jeffang’s Beauty Supply

In vlammen op
Als kleine jongen in Nigeria ging Jeffrey met zijn moeder mee naar de markt om spullen te verkopen. “Op mijn veertiende ben ik mijn eigen kleine winkeltje begonnen. Ik verkocht groente, levensmiddelen en spullen voor het dagelijks leven. In 1999 kwam ik naar Nederland en wilde ik ook een eigen zaak. Dat is iets wat ik altijd al wilde, ik ben een geboren ondernemer.”

“Je moet een klein beetje van alles hebben. Als klanten iets willen kopen wat ik niet heb, dan ga ik het halen zodat ze het de volgende keer hier kunnen kopen.”

Jeffrey spaarde geld en in 2004 was hij er klaar voor, hij ging een supermarkt openen in Vlaardingen. Maar twee dagen voor de opening ging zijn droom letterlijk in vlammen op. “Toen de verbouwing klaar was en alle producten netjes in het schap stonden, heeft iemand ’s nachts brand gesticht, de winkel was helemaal uitgebrand. De verzekering was pas een week oud, zij wilden niet betalen. We hebben toen heel veel verloren, dat was een hele moeilijke tijd.”

Middellandstraat - Jeffang’s Beauty Supply

Geen probleem
Ongeveer een jaar later ontmoette Jeffrey een oudere Marokkaanse man, ze raakten aan de praat en Jeffrey vertelde hem wat hij had meegemaakt. “De man had een groentewinkel op de Nieuwe Binnenweg. Hij hoorde mijn verhaal en vroeg of ik zijn winkel wilde overnemen. Ik had natuurlijk geen geld en hij zei: ‘geen probleem’. Als ik de huur kon opbrengen, mocht ik de overname per maand afbetalen.” Jeffrey ging akkoord en werd groenteman, hij voegde Nigeriaanse producten toe aan het assortiment en maakte veel reclame.

Jeffang is altijd mijn roepnaam geweest, van kleins af aan. Nu nog is het mijn bijnaam.

Middellandstraat - Jeffang’s Beauty Supply

“Na twee jaar had ik de zaak afbetaald en wilde ik uitbreiden. In 2008 hebben we hier Jeffang’s beauty supply geopend. De zaak op de Nieuwe Binnenweg heb ik verkocht en na een paar jaar ben ik een nachtcafé begonnen in het centrum van de stad. Omdat de straat daar werd afgebroken, moest ik daarmee stoppen, maar vorig jaar, in 2017 ben ik een restaurant begonnen. Weer op de Nieuwe Binnenweg, twee panden verder dan mijn eerste zaak op de Binnenweg, het heet d’Afrique.”

Middellandstraat - Jeffang’s Beauty Supply

Bouwen aan de toekomst
Omdat Jeffrey zelf heeft ervaren hoe moeilijk het is om als buitenlander hier een zaak op te zetten, helpt hij andere Afrikaanse ondernemers. “Ik heb al zes mensen geholpen met het opzetten van hun business. Dat gaat stap voor stap en ze hebben nu allemaal een goede zaak.” En over vijf jaar? “Als ik terugkijk naar wat ik heb gedaan en hoever ik ben gekomen, ben ik trots op wat ik heb bereikt. Maar we weten niet wat de toekomst gaat brengen. Ik ben positief, maar God bepaalt.”

Middellandstraat - Jeffang’s Beauty Supply Middellandstraat - Jeffang’s Beauty Supply Middellandstraat - Jeffang’s Beauty Supply Middellandstraat - Jeffang’s Beauty Supply Middellandstraat - Jeffang’s Beauty Supply Middellandstraat - Jeffang’s Beauty Supply Middellandstraat - Jeffang’s Beauty Supply