toggle menu

Habesha Store

Anuar Jaber

Authentieke kruiden, koffie, kleding, houtsnijwerk, sieraden, aardewerk en panettones. Bij Habesha Store waan je je voor even in Oost-Afrika.

Naast goede koffie, lekkere kruidenmengsels, pure wierook en glutenvrij teffmeel, kun je je te goed doen aan alles wat met de cultuur van Eritrea en Ethiopië te maken heeft: kleding, houtsnijwerk, sieraden en aardewerk koffiepotjes die gebruikt worden bij de koffieceremonie. En bovenal is er het vriendelijke welkom van eigenaar Anuar Jaber en zijn familie en vrienden.

Middellandstraat - Habesha Store

Uitnodigend staan twee ruime stoelen van prachtig houtsnijwerk midden in de zaak. Kenmerkend, want Habesha Store is niet alleen winkel maar ook een plek waar nieuwkomers terecht kunnen met hun vragen. Anuar is namelijk naast ondernemer ook maatschappelijk werker en ziet het als zijn verantwoordelijkheid anderen te helpen, te motiveren en hoop te geven. “Daarbij put ik uit mijn eigen ervaring. Ik ben tien jaar geleden als Eritrese vluchteling naar Rotterdam gekomen, had niets en moest de taal leren. Ik weet wat je nodig hebt en wat je moet weten als je hier komt. Mijn eerste advies aan nieuwkomers is altijd leer de taal en geef het tijd, dan vind ook jij je weg. Kijk maar wat ik heb bereikt. Dat heb ik zelf gedaan en daar ben ik trots op.”

Cultuur laten zien
Met zijn winkel wil Anuar de cultuur van de Habesha, de algemene bevolkingsgroep van Eritrea en Ethiopië, uitdragen en een plek geven in Nederland. “Mijn inspiratie om de winkel te beginnen was dat ik merkte dat er behoefte is aan producten uit ons eigen land. Die zijn moeilijk te vinden in Nederland. Daarbij was het mijn droom een eigen winkel te beginnen. Mijn ouders hadden een kleine levensmiddelenzaak in Asmara, de hoofdstad van Eritrea, en ik hielp altijd mee. Voordat ik Habesha Store opende, heb ik me goed voorbereid. Ik vond het een mooi idee dat ik met de winkel onze cultuur aan anderen kan laten zien, onze koffieceremonie bijvoorbeeld die zo’n belangrijke plaats inneemt.”

Middellandstraat - Habesha Store Middellandstraat - Habesha Store

“Onze koffie komt van kleine koffieboeren, dat is eerlijk en dus echt fair-trade.”

Middellandstraat - Habesha Store

Passie voor koffie
Koffie is hét product van Oost-Afrika. Het komt er oorspronkelijk vandaan en dankt de naam aan het dorpje Kaffa in Ethiopië. Voor de Habesha staat koffie voor saamhorigheid. Het wordt beschouwd als delicatesse en zo wordt er ook mee omgegaan, een koffieceremonie duurt ongeveer anderhalf uur. “Koffie is onze passie. Met de winkel kan ik de koffie direct van de boeren naar de consumenten brengen, zonder dat er multinationals tussen zitten. We kopen in via een coöperatie waar meerdere kleine koffieboeren bij zijn aangesloten en daarmee garanderen we een eerlijke handel.”

Middellandstraat - Habesha Store

"Je hoort vier kopjes te drinken, steeds een beetje minder sterk."

Bij Habesha Store kun je verschillende soorten gebrande koffie kopen, maar ook rauwe bonen, want die worden gebruikt voor de koffieceremonie. De rauwe bonen worden daarbij geroosterd op een mengsel van houtskool en wierook, vervolgens gemalen en dan in speciale aardewerk potten gekookt. Je hoort vier kopjes te drinken, steeds van dezelfde koffie en dus steeds een beetje minder sterk.

Kruiden, teffmeel en panettones
Habesha Store is opgemerkt door Elle Eten, ze schreven een artikel over de kruiden die er te koop zijn: Korerima of Ethiopische kardemom en berbere, een heet kruidenmengsel van drie verschillende chilipepers met komijn, basilicum, gember, fenegriek, nootmuskaat, zout en korerima. “Al onze kruiden komen uit Ethiopië en als het mogelijk is uit Eritrea. Ook de wierook komt daar vandaan. Sommige klanten komen daar specifiek voor bij ons omdat het moeilijk te krijgen is. Het is heel puur, zonder chemische toevoegingen. En zo hebben we ook verschillende klanten die speciaal voor het glutenvrije teffmeel komen, bijvoorbeeld sporters. Teffmeel gebruiken wij voor onze enjera pannenkoeken met licht-zurige smaak, de basis van elke Oost-Afrikaanse maaltijd.”

Middellandstraat - Habesha Store

“Panettones en pasta, overblijfselen van de Italianen.”

Naast al die typische producten, staan er rond kersttijd panettones opgestapeld in de etalage. “Mijn ouders verkochten ze ook in hun winkel, een overblijfsel van de Italianen. Eritrea was een kolonie van Italië, dus dat is ook een onderdeel van onze cultuur. In onze taal hebben we veel Italiaanse woorden en ook pasta hoort bij onze keuken.”

Middellandstraat - Habesha Store

Middellandstraat
De Eritrese en Ethiopische gemeenschap is groot in Rotterdam. Grappig genoeg speelt de Middellandstraat daar een belangrijke rol in. “Als je nieuw in Nederland bent, weet je binnen een maand hoe je van het centraal station naar de Middellandstraat moet lopen om er je boodschappen te doen. Ik kwam hier ook altijd in mijn vrije tijd en vond het een prachtige straat. Logisch dat ik hier mijn winkel wilde beginnen. Ik heb een tijd gewacht en toen kwam dit prachtige hoekpand vrij. Vanuit hier kan ik in kleine stapjes gaan uitbreiden. Sinds kort doen we, mijn vrouw en ik, ook catering. Het idee is dat we daarmee ook anderen aan werk helpen. De combinatie ondernemen en hulp bieden blijft belangrijk voor me.”

Middellandstraat - Habesha Store Middellandstraat - Habesha Store Middellandstraat - Habesha Store