toggle menu

Dolf van Eijk Automaterialen

René van Eijk

Een winkel voor auto-onderdelen en accessoires die al meer dan 43 jaar te vinden is op de Middellandstraat. Het mag duidelijk zijn; Dolf van Eijk is een unieke Rotterdamse winkel. Ondernemer René van Eijk is dan ook vergroeid met de winkel en de wijk Middelland.

Wanneer je de winkel binnenloopt word je overdonderd door de vele uitgestalde producten. Van glimmende velgen en bijzondere autolampen tot prachtig vormgegeven uitlaten en allerlei collector items voor autofans. Ook staat in deze winkel -hoe kan het ook anders- een halve auto. Mooi beplakt met folie. Dit is duidelijk de winkel van een liefhebber.

Het verhaal van de winkel gaat ver terug. René’s vader, Dolf van Eijk, begon als “roadman” auto-onderdelen te verkopen aan de weg. Hij stond bewust aan de wat slechtere wegen waar de kans groter was dat er iets  kapot ging aan de auto’s. In 1956 vestigde hij zich aan de Kogelvangerstraat in het Ouden Westen. Na 20 jaar verhuisde hij naar de huidige locatie aan de Middellandstraat.

Rotterdamse historie
René begon op zijn 15e te werken in de winkel. In 2020 zit hij 50 jaar in het vak. Hij hoopt dat één van zijn vier zoons de zaak zal overnemen: “Wij zijn één van de weinige zaken in deze straat die nog de originele naam draagt van de eerste eigenaar. René: “Daar ben ik echt trots op. Een echt stukje Rotterdamse historie.”

Inmiddels zit hij dus al meer dan 43 jaar op de Middellandstraat. “Toentertijd waren er voornamelijk Nederlanders en Surinamers. Nu zie je van alles. Rijk en arm en allerlei culturen. Ja, de straat is een stuk multi-cultureler geworden. Voor onze winkel is dit zeker goed geweest. Om een voorbeeld te geven: de Kaap-Verdische gemeenschap is hier groot. Wij leveren veel aan Kaap-Verdische klanten die de onderdelen doorverkopen op het eiland. Goede producten zijn daar moeilijk te krijgen. Soms komen er klanten van buiten de stad en die kijken hier hun ogen uit. Vaak zijn het ook liefhebbers. Dat is altijd mooi om te zien. Ze zijn deze mate van diversiteit niet gewend,” aldus René.

“In de jaren ‘70-’80 was het hier best onveilig. Maar dat is al lang niet meer zo. Er gebeurt hier eigenlijk heel weinig. Je ziet de straat stap voor stap beter worden.”

Klanten komen graag naar Dolf van Eijk in plaats van andere auto-onderdelen dealers. René: “ Dat komt ten eerste doordat onze prijs simpelweg lager is dan die van een dealer. We hebben veel ervaring en dus kennis van zaken. Onze naamsbekendheid is ook groot.”

Middellandstraat - Dolf van Eijk Automaterialen

“Voorheen maakten we reclame in autobladen. Tegenwoordig doen we dat vooral op het internet. Maar de beste reclame blijft mond-op-mond reclame.”

Vaste klanten
“Doordat wij al zo lang op deze locatie zitten, weten mensen ons nog steeds gemakkelijk te vinden. We hebben ook veel vaste klanten. Tegenwoordig zijn er 82 auto onderdelen zaken in en om Rotterdam. De koek wordt steeds meer verdeeld, maar gezien wij al meer dan 60 jaar een specialist zijn in Volkswagen onderdelen, hebben wij er eigenlijk weinig last van. Als we bepaalde producten niet op voorraad hebben, zullen we de klant niet teleur stellen en hem alsnog dezelfde dag leveren. Onze leveranciers zitten voornamelijk in Denemarken en Duitsland, bestellingen die wij bij hun doen worden de volgende dag al aangeleverd, zo snel gaat dat tegenwoordig.”

De winkel Dolf van Eijk is best een vreemde eend tussen de vele kapperszaken, toko’s, juweliers en eettentjes op de Middellandstraat. René: “Wij zeggen altijd: zolang het goed is blijven we hier. En als je gewoon goed kan draaien en goed kan leven, dan kan je wel steeds groter en groter willen worden, maar waarom zou je?”

Middellandstraat - Dolf van Eijk Automaterialen

Aygo en Zkunk
Ook altijd aanwezig in de zaak zijn de honden Aygo en Zkunk. Ze zijn rustig en vallen pas op wanneer je richting de balie loopt. René van Eijk is in zijn vrije tijd een fervente hondensport trainer gespecialiseerd in herdershonden. Wie laat de honden uit tijdens winkeluren, vraag ik. René: “Ik laat ze uit. De deur sluit ik en dan loop ik één voor één een rondje met ze.”

Dolf van Eijk mag dan een rijke geschiedenis hebben. Ook aan de toekomst wordt gedacht. René: “Sinds zeven jaar hebben we een webshop. Daar kunnen we niet van leven, maar het is wel een mooie aanvulling. We zien dat de trend nu ook weer aan het veranderen is. Mensen hebben toch behoefte aan een fysieke winkel. Aan een persoonlijk advies. Deze winkel zullen we in ieder geval niet vervangen door een webshop. Voorlopig zitten we hier nog wel even.”

Middellandstraat - Dolf van Eijk Automaterialen Middellandstraat - Dolf van Eijk Automaterialen Middellandstraat - Dolf van Eijk Automaterialen Middellandstraat - Dolf van Eijk Automaterialen