Sushil Singh
Zodra je het souterrain van BAS Travel binnen gaat, zet je een eerste stap in Azië. Sushil kent de mooiste plekken in Thailand, Maleisië, Indonesië, Vietnam en zijn India.
Van plan om een reis te maken in Azië of het Midden-Oosten? Dan ben je bij BAS Travel aan het juiste adres. Eigenaar Sushil Singh kan je niet alleen alles vertellen over zijn eigen India, maar kent ook de mooiste plekken in Thailand, Maleisië, Indonesië en Vietnam, om maar wat te noemen.
Zodra je het souterrain van BAS Travel binnen gaat, zet je een eerste stap in Azië. Te midden van tientallen folders over de mooiste bestemmingen, word je verwelkomt door Sushil. Als je hem vertelt waar je naartoe wilt, krijg je standaard drie vragen: Waarom wil je daar naartoe, wat weet je van het land en wat zijn je verwachtingen van de reis? Sushil: “Daarmee weet ik wat voor soort programma ik moet aanbieden. Cultuur, natuur, strand of een combinatie. Ik vertel vervolgens wat ze kunnen verwachten en geef uitgebreide informatie. Dat vind ik heel belangrijk, want dan kan een reis niet tegenvallen.”
“Mijn ‘destiny’ lag in Rotterdam.”
Voor de liefde
Sushil kwam in 2000 vanuit India naar Nederland voor de liefde. Hij ontmoette zijn Nederlandse vrouw tijdens een van de groepsreizen die hij in India begeleidde. Min of meer bij toeval was hij in de reisbranche beland. Terwijl hij wachtte op de resultaten van zijn bachelorexamens Commerce and Business aan de universiteit van Delhi, besloot hij te gaan werken. “Mijn buurman reed in een mooie auto, ging vaak op reis en had veel contact met buitenlandse mensen. Dat vond ik interessant. Via hem ben ik op een reisbureau terecht gekomen, eerst om mensen op te pikken van het vliegveld, maar na een maand werd ik erop uitgestuurd als reisleider. Toen ik geslaagd bleek te zijn voor mijn examens, heb ik mezelf een jaar gegeven om te onderzoeken of ik verder wilde in de reisbranche of mijn master halen. In dat jaar ontmoette ik mijn vrouw en daarmee was de keuze gemaakt. Mijn ‘destiny’ lag kennelijk hier en dus ben ik naar Rotterdam gekomen.”
“Mensen van mijn eerste groepsreis boeken nog steeds bij me.”
Jonge vent uit India
Het was logisch dat Sushil ook in Rotterdam door zou gaan in de reisbranche, maar hij sprak de taal niet en had geen geld om reclame te maken voor reizen naar India. Terwijl hij Nederlands leerde, startte hij met bustrips naar Parijs. “Ik ging vijftig gulden onder de anderen zitten en nadat mijn eerste bus met enige moeite was gevuld, ging de rest vrij makkelijk. Via via hoorden mensen iets over een jonge vent uit India met wie je goed en goedkoop naar Parijs kon. Maar mijn toekomst lag in verre reizen naar Azië. Ik sloot een deal met een reisbureau. Als zij me aan klanten zouden helpen, kregen ze commissie. Daarmee verdiende ik in eerste instantie niet heel veel, maar had ik wel mijn eerste klanten. De helft van die groep boekt nog steeds bij me.”
Persoonlijk zien
Sushil en zijn vrouw woonden in Middelland en het was logisch toen hij een winkelpand zocht dat in de wijk zou zijn. Na een start op de Nieuwe Binnenweg, kwam hij in het souterrain terecht waar hij nu nog zit. “Het is fijn om de winkel te hebben, al worden de meeste reizen telefonisch of via internet geboekt. Wel nodig ik die klanten altijd uit om langs te komen voordat ze op reis gaan. Ik wil ze graag persoonlijk zien om alles door te nemen. Ze betalen ervoor, dus dat is heel belangrijk voor me. Als mijn klant blij is, ben ik dat ook.”
“De Taj Mahal zien, gun ik iedereen.”
Taj Mahal
En de naam? “BAS zijn de eerste letters van de voornamen van mijn vader, zoon en vrouw. Dat vond ik mooi: verleden, heden, toekomst. Daarbij is Bas lekker Nederlands, kort en krachtig.” Sinds Sushil het reisbureau heeft, begeleidt hij geen reizen meer en komt hij dus ook minder vaak in India. Het blijft een thuis voor hem waar zijn ouders, broer en zus wonen, maar ook het land van de Taj Mahal. “Dat bouwwerk is het bijzondere van het bijzondere. Als je voor de Taj Mahal staat ben je gelijk wakker, hoe vroeg het ook is. Elke steen is bijzonder, en op elk moment van de dag ziet het bouwwerk er anders uit. Dat zien, gun ik iedereen.”